Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, iklim değişikliği sebebiyle afetlerden korunma ve kayıpları azaltmaya yönelik sigorta uygulamalarının son yıllarda giderek artan bir önem kazandığını ifade etti.
EDİP OZAN ÜÇOK / SİGORTAMEDYA
Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, sigorta sektörünü de yakından ilgilendiren doğal afetlere ve iklim değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Swiss Re’nin 2017 yılında meydana gelen felaketleri incelediği son Sigma raporundan örnek veren Pamukçu, “Buna göre, 2017 yılında dünya çapında 301 adet farklı afet gerçekleşmiştir. Bunların 183’ü doğal afet, 118’i ise insan kaynaklı felaketlerdir. Gerçekleşen felaketlerin, 2017’deki toplam afet hasarı, küresel gelirin yüzde 44’üne denk gelmektedir. Küresel ekonomik afet hasarlarının 2018 yılı sonuçları henüz açıklanmamakla birlikte, 2017 yılındaki hasar tutarı 337 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu tutar, 2016 yılındaki 180 milyar dolarlık hasarın nerede ise iki katına yaklaşmakta ve mevcut risklerin her geçen gün daha da arttığını göstermektedir” dedi.
Etkileri artacak
Türkiye’de ise yüzde 98’lik bir bölümü kapsayan deprem riskinden sonra gelen ikinci risk grubunun sel olduğunu aktaran Pamukçu, “Türkiye’de dere yataklarında oluşan yoğun yapılaşma sebebiyle altyapı yetersizliğinden kaynaklanan taşkınların yaşanması bu risk grubu için ciddi tehlikeler oluşturmaktadır. Gelecek dönemlere baktığımızda özellikle iklim değişikliğinin ve yaşanan küresel ısınma olgusunun ister istemez ülkemizi daha fazla etkileyeceğini tahmin etmek çok da zor değildir. İklim değişiklikleri Türkiye’de, diğer ülkelerde olduğu kadar şiddetli hissedilmese de, 2017 yılındaki dolu yağışlarıyla birlikte kendini yavaş yavaş göstermeye başlamıştır” diye konuştu.
Risklere karşı önlem alınmalı
Afetlerden korunma ve kayıpları azaltmaya yönelik sigorta uygulamalarının son yıllarda giderek artan bir önem kazandığının altını çizen Pamukçu, Türkiye’deki uygulamaların diğer dünya ülkelerine göre bazı konularda farklılık gösterdiğini, ancak ülkemizde sigortacılık etkinliklerinin, artan risk koşullarıyla doğru orantılı olarak artmaya devam ettiğini ifade etti. Pamukçu, “İklim değişikliği nedeniyle katastrofik riskler ülkemizde ve dünyada en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam edecek gibi görünmektedir. İklim değişikliği sebebiyle oluşan ve afet riski taşıyan olaylar varlıklarımızın teminatı için sigortanın önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir” dedi.
Doğru teminatları seçmek önemli
“Sigorta poliçelerinde doğru ve gerekli teminatlar bulunduğu takdirde, tüm risklere karşı kendimizi güvence altına almış oluruz” diyen Pamukçu, sigorta bilincinin özellikle bu noktada oldukça önemli olduğunu vurguladı. Pamukçu, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Asistans hizmetlerinden rahatça faydalanabiliyor ve riskin oluşmasını beklemeden hayatımızı kolaylaştırabiliyoruz. Biz de, sigortalılarımızın katastrofik risklerini güvence altına alırken, aynı zamanda konut poliçelerimizle birlikte çilingir hizmeti, kombi bakımı, halı yıkama hizmeti gibi birçok asistans hizmet yelpazesini de aynı anda sigortalılarımıza sunmaktayız.”
Kaynak : Sigorta Medya